bok

Johannes Andersson föddes 1815 i en liten by som heter Valdshult och ligger i nordvästra Småland.

Berättelsen börjar 1845 när Johannes är 30 år, och vi får följa honom till 1877. Han är äldste sonen på en större gård, och därmed arvinge av denna. Men han är inte mycket för det storvulna. Vill inte bara vara bonde, utan få tid över till att hjälpa andra, t ex med att skriva åt de inte skrivkunniga, och att försöka få rätt beslut i sockenstämman.

Och så har han ju sången, den är viktig, han är klockare. Men livet blir ingen dans på rosor, han får även uppleva sjukdom, död och svält i socknen.

Hela livet följer sången med, även om den tystnar ett tag under svåra perioder, men den kommer alltid åter igen. Detta är berättelsen om Johannes liv...

... och sången bar honom.

Intervju på P4

Radio programmet Pettersson & Co har en intervju med mig.

Jag rekomenderar dock att ni läser boken innan ni lyssnar på intervjun eftersom den avslöjar händelser i boken.

Omdömen från de som läst boken

Omdömen om boken taget ur citat av vad andra sagt när de läst den:

"Måste bara ringa och säga att jag börjat läsa boken nu. Är vid när Johannes blir borta över helgen. Jag ser för mig hur hans mor står i fönstret.  Den bilden tar jag med mig, för nu måste jag gå och jobba."

"Det slog mig när jag läste den att du måste ha lagt ner en förfärlig massa tid på efterforskning och sökande men också låtit fantasin flöda för att fläta ihop hela historien. Dessutom var det intressant att ha kartan för att skapa sig en uppfattning av var på denna jorden man befann sig!"

"Har köpt till mina barn också. Hur mycket vet dom om livet förr? Jag kan inte berätta för dem. Nu har man ju en bra och trevligt sätt att förmedla det på. Sen om den är så bra som alla säger så är det ju ett plus."

"Jag läser aldrig böcker annars, men jag kunde inte släppa denna innan den var utläst."

"Vilket vackert språk du har använt. Gammaldags men ändå modernt. Inga nya ord som inte passar i berättelsen."

"Jag måste säga att du fångat en känsla som gör att man är med på 1800-talet, varken för mycket eller för litet, en mycket väl avvägd skildring."

 

Utsidan på boken

Inbunden bok

Omslagsbild:
Helena Boberg Oscarsson

Tryckning: Tryckmästarna, 2008

ISBN: 978-91-633-2361-4

 

Varför skrev jag denna bok?

Jag blev intresserad av mormors far Johannes Andersson mycket på grund av att min mamma inte visste något om honom. Men också för att jag blev nyfiken på varför han lämnar den gård han är arvinge till, och bosätter sig långt ute i skogen på ett litet torp.

Min släktforskning ledde mig vidare och vidare i fantasin om denne man. Till slut kände jag att jag måste skriva av mig, först för mig själv, men allt efter som boken växte kände jag att historien måste ut till andra. Det blev beslutet till att trycka den till försäljning. Materialet är taget ur kyrkoböckern, sockenstämmoprotokoll och domböcker.

Platser och personer är tagna ur verkligheten, men sedan har jag tagit mig friheten att tolka deras liv efter mitt eget huvud. Alltså kan livet ha varit annorlunda än det jag beskrivit.

Om du vill köpa boken

Du kan köpa boken på följande ställen:

På internet:

Akademibokhandeln

Bokus

Du kan även köpa boken direkt av mig.
Den kostar 100 kr plus porto.
Skicka mig ett e-postmeddelande: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Övrig kontakt information